Tenim un problema

Només faltava aquesta! No fa gaire vam saber que al general Prim el van escanyar a l’hospital de Madrid on l’havien ingressat, després que va rebre dos trets en un atemptat al carrer, perquè algú es va voler assegurar que no sobreviuria.  

Ens ho recordava, fa algunes setmanes,  l’economista Francesc Cabana a les planes d’un diari. Hi afegia, també, que la mort de Prim permet establir un paral·lelisme amb l’asfíxia financera a la qual està sotmès el govern de la Generalitat. Una asfíxia que, sense  les aparences brutals del cas de Prim, es proposa aconseguir un mateix objectiu: la suspensió de la funció respiratòria. El principi, diu el professor Cabana, és molt senzill  d’aplicar: Catalunya té l’aire suficient per respirar amb una certa comoditat, però aquest aire és traslladat majoritàriament i automàticament a Madrid que, discrecionalment, té la potestat de tornar-lo al seu lloc d’origen en la quantitat i el moment que cregui convenient, d’acord am un estratègia que alterna moments d’una certa tranquil·litat respiratòria amb altres de sensació real d’ofec.

Els resultats, segons explica Cabana, serien doblement beneficiosos per al govern espanyol. D’una banda, la Generalitat esdevé un organisme cansat, mancat d’aire, incapaç de fer bé la seva funció en aquest temps de crisi. Els ciutadans, d’altra banda, experimenten la mateixa sensació d’ofec de manera que l’acabaran avorrint, li donaran la culpa dels seus mals i enyoraran, fins i tot, èpoques passades en què aquest organisme intermediari no existia. El centralisme es podrà presentar, doncs,  com l’alliberador d’un règim autonòmic ineficient, que paga tard els seus funcionaris i fa massa retallades. Amb una pedra maten dos pardals.

Els mètodes, amb el pas del temps, han  canviat. El 1870 van escanyar el general Prim. El 1940 van afusellar el president Companys. Ara, senzillament, li buiden les butxaques i la caixa al president Mas i aquest, amb la soga posada al coll, haurà de vigilar que no el pengin. Sí, tenim un bon problema: avui, com ahir, Espanya ens escanya.

Marcats com:
Joan

Autor: Joan Torres Nalda

No hi ha comentaris

Deixi una contestació