Són de la broma

Havent passat, per raons personals, uns dies a Suècia –on feia, per cert, un temps més primaveral que no pas aquí– i havent desconnectat totalment de la política catalana i espanyola, a la tornada he retrobat un temps humit i tirant a fred, en ple juny, així com les andanades i les ofensives que ens plouen –un dia sí, l’altre també- des d’Espanya. Encara sort que les enquestes –com la darrera de El Periódico- reafirmen la voluntat dels catalans en favor d’una consulta democràtica en què molts ja tenim decidit què votarem: una Catalunya independent.

Els dies passen i el suport a la independència creix, mentre que el suport als partits unionistes o pro-espanyols minva. En això hi tenen molt a veure el comportament, les actituds i la reacció que estan tenint tots els mandataris i polítics espanyols. Un comportament i unes actituds democràticament lamentables i una reacció –ben diferent, per exemple, de la que el Regne Unit ha tingut amb Escòcia- que cada cop els va més a la contra si busquen l’adhesió de Catalunya i els catalans a Espanya. De moment estan aconseguint tot el contrari! Enhorabona, senyors.

De vegades fins i tot fan riure, de tan grosses com les arriben a dir o a fer. Amb la seva nova llei d’educació el ministre Wert s’ha proposat, per exemple, desmentir el propi Rei quan va dir allò que “el castellano no ha sido nunca lengua de imposición sino de encuentro”. Si llavors ja vam riure molt, com no hem de riure ara davant la fatxenderia torera i els estirabots del ministre? Només d’Espanya surten ministres així! O com contenir les rialles davant el ridícul mundial que ha fet el PP amb tot això del Lapao? ¿I com ho hem de fer per no trencar-nos de riure davant la brometa del magistrat Pascual Sala -tingut a Espanya per progressista!- quan pocs dies abans de cessar com a president del TC ens explica que el nostre Estatut d’Autonomia és ben viu i és encara vigent “porque es el mismo que fue votado por el pueblo” de Catalunya? És molt bona aquesta! Ja es veu que són una gent molt de la broma, aquests espanyols! Com si no sabéssim que TC també vol dir Tribunal del Cepillo, com diria un polític espanyol tan salao com Alfonso Guerra. Ja ho veuen, són molt de la broma ells. El mateix president Rajoy feia broma dels estats petits quan deia que només els grans tenen pes i influència a Europa i al món. Sí, com Espanya, no? Quin riure, senyor president!

També és veritat, però, que algun cop la brometa passa de mida i llavors van i ens titllen de nazis o hitlerians. O bé, com fa Vidal Quadras, ens amenacen amb els tancs i la Guàrdia Civil. No n’hem de fer cas. Són de la broma, no hi poden fer més. Tot això només són brometes un xic pesades que els catalans, amb poc sentit de l’humor, trobem de mal gust. Doncs valdrà més que els ho diguem ja de forma directa i ben clara: la broma que trobem més pesada de totes és aquesta Espanya que diuen defensar i que ells mateixos representen. Això sí que és una broma de mal gust.

Marcats com:
Joan

Autor: Joan Torres Nalda

No hi ha comentaris

Deixi una contestació