Respectar la legalitat, diu?

Que la consulta s’ha o s’hauria de fer respectant la legalitat espanyola és ja una cançó enfadosa de tant insistir-hi. Ni Rajoy ni el seu govern no es cansen de repetir que ells, pobrets, han de respectar la legalitat vigent. Ho diu el PP, partit que ostenta el rècord espanyol i europeu de càrrecs imputats per múltiples il·legalitats!  Quins… nassos. De fet, ens diuen que no cal  cap consulta sobiranista perquè la legalitat espanyola no la contempla. Punt i final. Menys predicar la legalitat, senyors del PP. Demostrin primer, amb fets, que vostès faran respectar la llei a tothom que estigui enquadrat en les seves files.  Mentre no ho facin, les seves reiterades advertències al president Mas sobre el compliment de la llei són d’un cinisme superlatiu, estratosfèric. Ni vulguin tampoc enredar-nos:  segons el fiscal general de Catalunya, Rodríguez Sol –que no és ni català ni independentista-, la constitució permet una consulta legal que ja els va recomanar. No se’l van escoltar i ell, molt digne, anuncià que deixava el càrrec. Altres juristes espanyols de gran prestigi, com ara Francisco Rubio Llorente, defensen que hi ha lectures de la constitució que fan possible la consulta acordada.  Per què no hi parlen?   Qui ens vol, doncs, fer fora de la legalitat?

Qui també demana  respecte per la legalitat espanyola és el flamant líder del PSC,  Pere Navarro. Ara s’ha proposat arreglar ell solet tota Espanya i fa grans mèrits per tenir cada cop més amics dins i fora de Catalunya. Una dita popular ja avisa que “el poll ressuscitat pica més que cap”. Navarro insisteix en la consulta pactada amb Espanya. Per dir-ho no cal ser gaire espavilat: a Catalunya molts ja la voldríem, ja!  El problema és que ni els seus socis del PSOE ni els senyors “sobrats” del PP no hi estan gens d’acord. Ja hi pensa, en això, Pere Navarro? Mentre que els primers el prenen per boig –i molts companys del seu partit es donen de baixa- els segons simplement l’ignoren. Excepte Alberto Catalán, president del parlament de Navarra, que troba que el debat que promou Pere Navarro sobre el concert econòmic dels territoris forals “és ple de prejudicis i faltat de rigor polític i jurídic”.  Apa, com les hi clava el navarrès Catalán al català Navarro, no?  A veure si ho aclarim: si la consulta s’acabés fent al marge de la legalitat espanyola no serà per culpa de CiU ni d’ERC com tothom sap. Una possible consulta “legal” no depèn només -ni principalment!- de la part catalana.  Ja ho té clar això Pere Navarro?

Fins i tot Duran i Lleida s’aferra a la legalitat espanyola.  Un de bo, aquest gat vell de la política! Un senyor gran d’Olot, amoïnat per la cosa pública i  amic meu,  el tracta de  “jesuïta fals”. Una descripció genial, exacta.  A tots ells, doncs, els hem de dir que la consulta s’ha de fer, primer, d’acord amb el calendari previst. Segon, que cal fer-la sense trampes legals i, tercer, amb ple respecte a la condició de subjecte polític del poble català. Respectem la democràcia, senyors!

Marcats com:
Joan

Autor: Joan Torres Nalda

No hi ha comentaris

Deixi una contestació