Col·laboració dels estudiants de Blanquerna-Universitat Ramón Llull

Bon dia, som en Martí Parera i en Bernat Mayor, estudiants de segon del grau d’educació primària a Blanquerna, Universitat Ramon Llull. Aquest semestre estem cursant una assignatura que s’anomena Ensenyament i aprenentatge de les ciències socials.  En Francesc Riera, professor de l’assignatura, en demanar que, amb motiu del tricentenari, busquéssim un tema relacionat amb la Guerra de Successió, però, llavors encara teníem moltes desconeixences respecte què, com i perquè, havia passat el que havia passat fa tres cents anys.

Així que, el primer que vàrem fer va ser informar-nos i prendre consciència sobre els fets més rellevants de l’època. D’aquesta manera vàrem decidir treballar envers la biografia de Rafael de Casanova. Això no va ser possible, ja que, altres companys treballarien sobre aquest personatge.

Aleshores tot observant i analitzant les opcions que se’ns proposaven, vàrem decidir indagar sobre el personatge de Joan Baptista Basset i Ramos. Per aquelles dates poca era la informació que sabíem sobre el líder dels maulets, així que tindríem força feina.

Mica en mica, vam anar informant-nos i recollint dades sobre el general Basset, fins el moment que  vam definir els nostres objectius en aquest treball:

  • Conèixer qui era i per què és important Joan Baptista Basset en el nostre país.

  • Analitzar la seva figura tot remarcant-ne els fets més importants i sintetitzant-ne els de menor rellevància.

Fet això, amb les idees clares, els objectius marcats i amb les fonts d’informació seleccionades tant sols faltava donar forma al cos del treball.

Un cop fet el treball podem dir que els objectius que ens marcàvem fa cosa de dos mesos han quedat assolits. D’aquesta manera hem pogut conèixer qui era i que va far Joan Baptista Basset i Ramos i en concret quin va ser el seu paper en la guerra de successió de 1714.

Durant el transcurs d’aquest treball no tan sols ens em adonat de la importància d’aquest personatge sinó que també hem pogut entendre la realitat de l’època, tot fascinant-nos i sorprenent-nos de les dificultats que la societat catalana va viure.

Per altra banda, realitzar aquest treball ens ha portat a reflexionar sobre com i quan ha canviat la manera de viure en els darrers 300 anys d’història. Ens ha sorprès el canvi que la societat catalana ha patit fins a dia d’avui. En tres cents anys la comoditat i l’estil de vida ha fet un gir de més de 360 graus.

A continuació també volem fer referència a com hem hagut de treballar per  desenvolupar aquest treball. Per tal de donar forma i tirar endavant aquesta biografia hem hagut de posar-nos en pell d’historiador, ja que, la lectura, la recerca i la verificació han estat les nostres principals eines de treball. Cal a dir que no ha estat feina fàcil, fet que, nosaltres solem treballar de diferent manera, apropant-nos més a un model científic.

A mesura que hem anat endinsant-nos en la biografia de Basset hem pogut comprovar que aquest no té, ni molt menys, el reconeixement degut. D’aquesta manera ens posat en contacte amb Projecte Basset per poder conèixer la seva feina, al mateix temps que descobríem com es valora actualment la figura del general i cap d’artilleria.

Com a grup, estem satisfets de la feina feta i les sensacions són positives respecte la biografia. No estàvem del tot convençuts de treballar aquest personatge, segurament per la desconeixença envers aquest, tot i això a dia d’avui no ens n’arrepentim.

Martí Parera i Bernat Mayor.

Damià Torres Latorre

Autor: Damià Torres Latorre

No hi ha comentaris

Deixi una contestació