750 anys del naixement de Ramon Muntaner

NOTÍCIA BIOGRÀFICA

Ramon Muntaner, un dels millors escriptors catalans de l’Edat Mitjana, va néixer el 1265 a Peralada (Alt Empordà) on de petit va veure el rei Jaume I que s’allotjà a casa de son pare. Als onze anys se’n va anar amb la missió d’incorporar-se al seguici del gran almirall Roger de Llúria. A començaments d’hivern de l’any 1286 es trobava a Mallorca mentre prenia part en els preparatius de la conquesta de Menorca. Poc abans de començar l’any 1300 es trobava dins el setge de la ciutat de Messina, a Sicília. En aquesta illa es convertí en procurador general d’En Roger de Flor quan aquest gran cabdill preparava la Companyia Catalana per anar cap a Orient. Durant quatre anys es va moure per terres de l’imperi bizantí amb la Companyia Catalana, el temut exèrcit dels almogàvers, fent de guerrer i finalment d’administrador. Destaca la seva coratjosa defensa de la ciutat de Gal·lípoli que, assetjada pels francesos, es trobava gairebé sense soldats raó per la qual hagué de servir-se de les dones que aconseguiren defensar amb èxit la ciutat d’aquella escomesa. El 1309 rebé del rei català Frederic II de Sicília el nomenament de governador general de les illes de Djerba i Qerqenna. Casat amb una dama de nom Valençona, morí el 1336 als 71 anys d’edat essent camarlenc del rei Jaume III de Mallorca i batlle d’Eivissa.

LA SEVA “CRÒNICA”

Ramon Muntaner, autor d’una dels quatre grans cròniques medievals de Catalunya -els quatre evangelis catalans, segons frase feliç d’Àngel Guimerà- va començar a escriure la seva narració, com ell mateix explica, a la seva alqueria de Xirivella, prop de Mislata (a cinc km de la ciutat de València) el 15 de maig del 1325, quan tenia seixanta anys, i no va acabar-la fins tres anys després. La seva “Crònica” és la més extensa, i també la més viva, apassionada i entusiasta de les quatre que s’han conservat. Gràcies a la seva magnífica experiència per haver viatjat i viscut en tants llocs i passat tantes aventures amb la Companyia Catalana d’En Roger de Flor, i després d’haver conegut personalment cinc reis del casal de Barcelona, juntament amb les seves dots excepcionals de narrador, escriví una obra tan valuosa i rica com la seva “Crònica” un llibre de lectura apassionant i delectable.

A més del gran valor històric i literari de la seva obra, Ramon Muntaner era, com heu pogut comprovar, un clar exponent d’aquesta realitat –tan òbvia però sovint tan amagada, tan ignorada per molts com escarnida per altres- que anomenen Països Catalans.

Joan

Autor: Joan Torres Nalda

No hi ha comentaris

Deixi una contestació