Més motius per votar i per marxar

La construcció del nou país, d’aquesta Catalunya lliure per la qual lluitem i que tant d’entusiasme desperta en molts catalans, requereix objectius nacionals ambiciosos. Aquests tres ho són: pobresa zero, corrupció zero, contaminació zero. Recordem que el nou país només tindrà sentit si en fem un de millor. D’on surten, sinó, tantes ganes de votar en aquest 9N que ja tenim a tocar? Responen, simplement, al convenciment que serem capaços de fer realitat el nostre somni i que, per tant, val la pena intentar-ho.

Eradicar la pobresa, per exemple, serà més fàcil amb la independència perquè disposarem de tots els recursos que produïm a Catalunya. Ja no tindrem excusa perquè el dret a l’habitatge sigui, com ara, una vaga promesa retòrica, sinó que en farem un dret social, real i efectiu, com reivindiquen els activistes de la PAH. Podem i hem d’acabar amb els desnonaments, gran injustícia i vergonya dels nostres dies. Ningú no ha de ser foragitat del seu domicili i obligat a dormir al carrer, això s’ha d’acabar. També caldrà corregir la precarietat laboral i incrementar els salaris massa baixos. Molts dels actuals usuaris dels menjadors socials són persones que tenen feina però que cobren una misèria, cosa que també s’ha d’acabar. Naturalment, caldrà revertir les retallades que ens han vingut imposades en sanitat i en ensenyament, hi destinarem més recursos perquè aquests serveis públics assoleixin millors nivells de qualitat i dignitat.

La corrupció política, autèntica xacra i marca d’identitat de la democràcia espanyola, és un frau contra tota la societat, un càncer que corromp la política i que cal extirpar d’arrel. Ara ja sabem que, lamentablement, també s’han donat casos en tots els nivells de l’administració pública catalana. Corrupció que genera una enorme desafecció i una gran desconfiança popular en la política i, per extensió, en tots els polítics. Cal fer net, doncs, i de forma urgent, si volem començar de nou. Primer caldrà depurar responsabilitats i tot seguit establir controls molt estrictes i eficaços, amb efectes ràpids o immediats. Caldrà regular també un nou sistema, legal i transparent, de finançament dels partits polítics. La independència, per descomptat, representa una gran oportunitat, potser la millor, per introduir aquests canvis tan necessaris i només així farem foc nou.

La nova Catalunya ha de ser, per últim, un país exemplar en la preservació del medi ambient i en polítiques de sostenibilitat, que es doti de les infraestructures estrictament necessàries i vetlli per l’equilibri dels espais urbans i rurals. On la producció industrial i la creació de riquesa no causin un espoli sistemàtic del medi natural i la destrucció del paisatge. Un país del segle XXI ha de ser innovador en temes d’energia, agricultura, comunicació o defensa. I si ara la contaminació pel trànsit ja causa més morts que els accidents, caldrà garantir un aire sa a les nostres ciutats per raó de la salut pública.

Aquest dies hem vist, per contra, com el TC impugnava el decret contra la pobresa energètica o qüestiona la llei catalana que prohibeix el fracking. L’Estat espanyol sempre ens dóna nous motius per votar i voler-ne marxar. Gràcies.

Joan

Autor: Joan Torres Nalda

No hi ha comentaris

Deixi una contestació