Ja hem començat a votar

Són molts els catalans que es fan ara la mateixa pregunta: “Com s’acabarà això?”  És una pregunta que traspua un cert grau de neguit o, en altres casos, de pessimisme o de temença. Però hem estar tranquils i procurar mantenir la calma. En el marc democràtic de la Unió Europea i d’una  Espanya  que es vol moderna i civilitzada, la resposta lògica i sensata només pot ser una: “S’acabarà votant”. No tan sols hem d’estar-ne ben convençuts, sinó que  haurem d’anar-hi insistint, tantes  vegades com faça falta, fins aconseguir fer realitat la consulta. Que s’acabi fent, o no,  dependrà en gran part de la nostra fermesa i insistència. Hem de reclamar sense defallir, i continuar reclamant, que les urnes són l’única solució possible davant un conflicte que està plantejat de forma exclusivament i escrupolosament democràtica.  Que només una solució  avalada per les urnes  pot ser acceptable. Tinguem clar que la democràcia juga a favor nostre, a favor del dret a decidir dels catalans.  Qui no ho tindrà gens fàcil són el PP i el PSOE  per fer  creure a Europa i a la resta del món que cal impedir  la consulta en nom de la democràcia.  Complicat, no? Com s’ho faran? A més, qualsevol intent d’evitar-la per mitjans violents (detencions, segrest d’urnes, intervenció militar) o antidemocràtics (suspensió de la Generalitat, inhabilitació del nostre president o altres)  se’ls pot girar fàcilment en contra: aquestes operacions comportarien un  descrèdit -polític, moral i democràtic- insalvable. Només podrien retardar allò que ja serà inevitable.
De tot això els governants espanyols en són prou conscients. Per això el ministre García Margallo, responsable d’Afers Exteriors, és qui s’ocupa habitualment del tema de Catalunya. Del conflicte basc i del final d’ETA, en canvi, se n’ocupa com sempre el ministre de l’Interior, Fernández Díaz. Un detall ben curiós i significatiu, que no ha passat desapercebut al ulls del món. El propi Margallo, quan descartava fa poc que Espanya pugués autoritzar la consulta, ens oferia una alternativa: “Catalunya només assolirà la independència per la via d’una declaració unilateral”, assegurava. Molt ben dit, ministre. Gràcies. Si cal, ho tindrem ben en compte.
Per si de cas, l’ANC ja ha iniciat pel seu compte la recollida de vots a favor de la independència. L’objectiu és prou ambiciós: recollir almenys dos milions de signatures de catalans que volen la consulta i que ja avancen que, tant si es fa com si no,  el seu vot és a favor d’un estat independent. La campanya va a bon ritme i s’allargarà encara fins a final de maig. Les paradetes de l’ANC seran presents, més d’un cop, a totes les poblacions grans i mitjanes del país. Les paperetes, degudament validades i custodiades, es faran arribar al nostre Parlament i al Parlament europeu.  Pareu compte, doncs, tots aquells saberuts escèptics, desconfiats incorregibles i eventuals derrotistes: Ja hem començat a votar! No badeu.

Joan

Autor: Joan Torres Nalda

No hi ha comentaris

Deixi una contestació