El problema el tenen ells

Les últimes dades del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) mostren que a Catalunya la tendència favorable a la independència va en augment i que el suport dels catalans a la consulta es consolida de forma molt majoritària. Les xifres són ben eloqüents: els catalans que volen la independència ja són el 60% (guanyaria, per tant, aquesta opció) però encara en són més els que volen que es faci la consulta, un 74%. Ara bé, una i altra xifra -i aquesta dada és molt reveladora- es veuen superades pels que diuen que acceptaran, sigui quin sigui, el resultat de la consulta i que ja sumen un formidable 87%. Anem, doncs, per bon camí. La maduresa democràtica de l’electorat català és inqüestionable i contrasta enormement amb l’actitud arrogant, antidemocràtica i repatània l’Estat espanyol. Per ells faran.
El problema el té Espanya, com explica Juan Carlos Moreno Cabrera, catedràtic de la Universitat Autònoma de Madrid, perquè la constitució espanyola no reconeix el dret d'autodeterminació de les nacionalitats històriques, un fet que, juntament amb la monarquia, representa, diu, una herència del franquisme que Espanya encara no ha superat. Segons aquest il·lustre catedràtic espanyol el problema no és Catalunya, doncs, sinó les estructures franquistes de l'estat central que no es van desmuntar completament. El professor Moreno Cabrera és un dels pocs espanyols que s’ha pres seriosament el mandat constitucional que parla de “garantir el respecte i la protecció a les altres llengües espanyoles” diferents del castellà. Per això està a favor de la immersió lingüística a Catalunya i critica, durament, la línia recastellanitzadora del ministre Wert. Des de Catalunya hem d’agrair les seves paraules i lamentar, però, que no hi hagi més espanyols com ell.
El govern de Rajoy té, encara, un altre problema. Mentre ell fa de Doctor No i la vicepresidenta Soraya, alumna avantatjada, va repetint un cop i un altre que la consulta no es farà de cap de les maneres, resulta que el ministre Garcia Margallo va per lliure i no para d’oferir-nos arguments (per anomenar-los d’alguna manera) per prevenir-nos contra la independència i el futur catastròfic que ens espera si hi votem a favor. Com quedem senyors del govern, votarem o no? Potser que es posin d’acord per no fer el ridícul. Comencin a dissenyar, per si un cas, la campanya del no que ja veuen com van les enquestes. Però una campanya amb cara i ulls, basada en el respecte democràtic i amb arguments una mica més consistents. Perquè enviar una nació a l’espai sideral no sembla una opció sensata, digna de cap consideració.
Els catalans, per la nostra banda, només ens hem de mantenir units. Democràcia i unitat són la força de Catalunya. La complicitat entre les forces sobiranistes i la societat civil és del tot imprescindible per arribar amb èxit a la consulta. Tots aquells que diuen que no ens en sortirem que recordin, com ha fet el president Mas, que David va vèncer Goliat amb astúcia, determinació i voluntat. Junts ho podem tot.

Joan

Autor: Joan Torres Nalda

No hi ha comentaris

Deixi una contestació