Democràcia de portes obertes

En la seva Declaració de Novembre, encara no fa gaire dies, l’ANC recordava que el compromís de convocar el 2014 una consulta democràtica sobre el futur de Catalunya és ineludible. Proposava fer-la, a més, no més tard del 31 de maig de l’any vinent. El govern espanyol ja s’ha afanyat a dir que no permetrà cap referèndum il•legal i els partits unionistes a Catalunya ens adverteixen contra el que consideren també una il•legalitat. De quina il•legalitat parlen, si es pot saber? No facin trampa, senyors. Saben que informes jurídics solvents esmenten fins a cinc vies per celebrar el referèndum dins el marc jurídic espanyol. Però ni el govern del PP, ni el PSOE, ni cap alta instància de l’Estat espanyol no les consideren, simplement perquè no volen. Que quedi ben clar: impediment legal no n’hi ha cap, senyors. Parlar de referèndum il•legal, sense que els caigui la cara de vergonya, és una burla a la democràcia. Catalunya no pot restar més temps presonera d’aquesta adulterada democràcia espanyola. Qui consideri il•legal fer un referèndum per a saber quina és la voluntat sobirana d’una nació, pot ser moltes coses excepte un demòcrata.
Només cal veure com al Regne Unit han abordat aquesta mateixa qüestió amb relació a Escòcia. Allà han pactat el referèndum, amb data i pregunta. Tots els partits del Parlament escocès, unionistes inclosos, han aprovat la convocatòria del referèndum sense cap problema. Fins i tot una diputada laborista escocesa, convidada al nostre Parlament, deia que el seu partit -unionista i partidari del no en el referèndum- hauria votat a favor de la celebració de la consulta a Escòcia encara que no hagués estat autoritzada per Londres. Que en prenguin bona nota els nostres diputats del PSC. Això és practicar la democràcia, senyors. És obvi, per tant, que les democràcies són totes equiparables. La britànica és, ara mateix, una democràcia acreditada, sensata i adaptable a les exigències de les nacions que la integren, plenament reconegudes. L’espanyola, en canvi, hereva del franquisme, s’aferra al dogma d’una constitució intocable que sols reconeix la nació espanyola i menysprea absolutament la nostra. Quina credibilitat mereix avui aquesta democràcia? Quina legitimitat té per prohibir una consulta democràtica? Espanya, una aparent democràcia amb deficiències congènites, ha de canviar molt per arribar a ser un veritable sistema democràtic, com ara Suïssa, per citar un altre exemple.
Dos diumenges enrere Suïssa celebrava, impulsat per iniciativa popular, un referèndum que pretenia limitar el salari dels alts executius de bancs i empreses perquè cobrin, com a màxim. dotze vegades més que el treballador amb el sou més baix (12:1) a la pròpia empresa. Una proposta tan innovadora i atrevida allà la voten en referèndum. Tenen previst que el 2014 faran un nou referèndum sobre el salari mínim interprofessional. Això aquí no ho decideix la ciutadania sinó el Congrés espanyol, a porta tancada. Hem d’obrim portes i finestres a la democràcia. Fem la consulta.
No hi ha comentaris